Barbora Daňková pro HR news: Řešte fluktuaci, dříve než nastane

29. 06. 2022

Lze účinně předcházet fluktuaci zaměstnanců? Dokážeme identifikovat, co za ní stojí a jaké kroky je třeba realizovat, abychom ji omezili na minimum? Jak zjistíte, čím si bezpečně udržíte lidi, o které stojíte? Nejen tomu se věnuje Barbora Daňková, HR Science Manager TCC online, ve svém článku o fluktuaci a možnostech její prevence, který nedávno vyšel na HR news.

Co skutečně stojí za odchody zaměstnanců?

Barbora Daňková, HR Science Manager TCC online

Za odchody zaměstnanců obvykle nestojí jeden konkrétní důvod, ale spíš řada menších, které se postupně sbírají, sčítají, až přerostou pomyslnou mez a zaměstnanec si uvědomí, že chce odejít. A často není snadné zjistit, co je hlavní příčinou. Mezi nejtypičtější důvody, pro které lidé skutečně odchází, patří  např. nedostatek uznání, pocit nezájmu ze strany firmy, resp. nadřízeného, absence zpětné vazby, ztráta perspektivy nebo smyslu své práce. Může být ale obtížné tyto důvody sdělit a rozklíčovat např. v rámci takzvaných Exit Interview či Stay Interview.

Máme nástroje, s jejichž pomocí dokážeme fluktuaci předcházet

V TCC online máme ale nástroje, s jejichž pomocí získáme data, která dokáží odhalit pravé příčiny fluktuace. Jde zejména o průzkumy spokojenosti, angažovanosti a identifikace. Data získaná v rámci průzkumů nabízí široké využití a jedním z nich je analýza potenciálu k fluktuaci. Analýza nepracuje pouze s vědomým dotazováním se na možné důvody k odchodu, ale může odhalit mnohem méně zřejmé závislosti a vazby na různé oblasti. Díky tomu lze identifikovat témata a otázky, které nejvíce souvisí s tím, že lidé zvažují odchod, nebo že by dokonce odešli i za srovnatelných, nikoli pouze lepších, podmínek. V návaznosti na analýzu dat můžete realizovat efektivně opatření, která povedou ke zvýšení motivace, spokojenosti, případně loajality zaměstnanců. A to jak na úrovni celé firmy, tak často i na úrovni konkrétních týmů.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Více informací o Zaměstnaneckých průzkumech získáte zde.

Pokud Vás zajímají HR analýzy, klikněte zde.

Nebo nás jednoduše kontaktujte. Rádi s Vámi probereme potřeby, které jsou aktuální právě u Vás.

Potřebujete poradit?

Pavla Kaňková

+420 771 297 711

Blog

Jaké číslo z průzkumu spokojenosti si máme dát do KPI’s?

24. 06. 2024

Řešíte, jaká čísla z průzkumů spokojenosti, angažovanosti a loajality máte zahrnout do cílů či KPI’s manažerů? Jak...

ROZHOVOR – Šimon Pánek, Člověk v tísni: Můžete něco cítit jako manažer a lídr, ale od určité velikosti organizace už to nestačí a věci je potřeba objektivizovat

21. 06. 2024

V roce 2023 jsme realizovali Zaměstnanecký průzkum pro humanitární organizaci Člověk v tísni. Jaké byly výsledky, co...

Došli jste až sem? Tak už máte jen 2 možnosti: VYZKOUŠET KONTAKTOVAT NÁS

© 2024 Všechna práva vyhrazena. TCC online s.r.o.