Monika Nováková – Souboj titánů: emoční vs. umělá inteligence

31. 03. 2023

Všude kolem nás se aktuálně mluví o umělé inteligenci, o tom, jak nám může pomoci nebo nás ohrozit. Statistiky ukazují na rostoucí zapojení AI do pracovních i dalších aktivit a tento trend se očekává i nadále.

Je něco, v čem můžeme mít oproti umělé inteligenci navrch? Zjistěte to v článku analytičky a psycholožky Moniky Novákové, který nedávno vyšel na HR news. Číst článek.

Monika Nováková, Analyst TCC online

V článku se např. dozvíte, že umělá inteligence může detekovat emoce na základě obličejových výrazů, gest, tónu hlasu a dalších signálů, chybí jí ale schopnost chápat emoce v širším kontextu nebo na základě minulých zkušeností. To je oblast, ve které se AI člověku vyrovnat nedokáže.

Emoční inteligence je stále lidskou schopností, kterou umělá inteligence a stroje nemohou plně napodobit. Umělá inteligence je spíše užitečným nástrojem nebo asistentem než mistrem v této oblasti. Článek mj. uvádí příklad použití umělé inteligence při vývoji testu Emoční inteligence, kde byla AI použita k ověření, které fotografie zobrazují různé emoce přesněji.

Proč je emoční inteligence důležitá v pracovním prostředí?

Emoční inteligence zahrnuje širokou škálu dovedností, včetně schopnosti rozpoznávat emoce – jak své vlastní, tak i emoce druhých lidí, sebeuvědomění, regulaci emocí a budování vztahů. Vyvinutá emoční inteligence umožňuje snadněji vytvářet příjemné pracovní prostředí a harmonické vztahy, snižovat stres a napětí, zlepšovat a posilovat vztahy s kolegy a v konečném důsledku zvyšovat jejich motivaci, účinnost a produktivitu. Je tedy nepochybné, že emoční inteligence je klíčová pro úspěch v práci.

Jak můžeme emoční inteligenci měřit?

Dnes už máme k dispozici nástroje, které pomohou rozvíjet naši emoční inteligenci. Mezi užitečné nástroje patří např. 360° zpětná vazba – emoční inteligence, která je zaměřená zejména na oblasti související s emoční inteligencí, tj. rozpoznání emocí u druhých, asertivitu, stress management a budování vztahů.

Elegantním řeřením je také využití standardizovaného testu Emoční inteligence, který detailně mapuje celé spektrum emoční inteligence a jednotlivých dovedností užitečných pro různé profese. Kromě interpretace celkových výsledků a jednotlivých oblastí, tento test poskytuje také konkrétní doporučení pro další rozvoj.

Ukázka z výstupní zprávy testu Emoční inteligence

Ukázka z výstupní zprávy testu Emoční inteligence od TCC online.

Podívejte se na ukázkovou výstupní zprávu testu Emoční inteligence.

Zaujímá Vás Psychodiagnostika a měření emoční inteligence více? Ozvěte se nám na info@tcconline.cz. Rádi Vám představíme naše nástroje.

Potřebujete poradit?

Pavla Kaňková

+420 771 297 711

Blog

Jak ve firmě začít využívat online psychodiagnostiku? INFOGRAFIKA

15. 08. 2024

Chcete začít využívat psychodiagnostické metody ve svém týmu nebo firmě? A nevíte jak na to? Inspirujte se tipy, které shrnuje...

Co připravujeme na HRko 2024? Těšíme se na Vás nejen na TCC online DIGI Stage, ale také na Festivalu HR řešení

14. 08. 2024

Léto je v plném proudu a my už ladíme detaily na HRko! Letos se na akci chystáme téměř všichni, včetně zástupců našeho...

Došli jste až sem? Tak už máte jen 2 možnosti: VYZKOUŠET KONTAKTOVAT NÁS

© 2024 Všechna práva vyhrazena. TCC online s.r.o.