Dotazník komunikačního stylu – asertivity, nová verze pro pracovní prostředí

08. 08. 2022

Dotazník komunikačního stylu – asertivity je dlouhodobě velmi oblíbenou metodou v nabídce Psychodiagnostiky TCC online. Výstup dotazníku Vám řekne, jaká je Vaše výsledná úroveň asertivity, a navíc odliší rozdíly mezi mírou asertivity ve vztahu k blízkým či cizím lidem.

Jste stejně asertivní doma jako v práci?

Dotazník v dosavadní podobě Dotazník komunikačního stylu – asertivity (LIFE) mapuje komunikační styl člověka napříč různými životními situacemi, tedy nezávisle na prostředí a typu vztahu s komunikačním partnerem. 

Možná to ale pociťujete sami na sobě, že v pracovním prostředí – ač blízkém – se míra asertivity oproti „nepracovnímu“ prostředí proměňuje. Člověk se v práci mezi svými kolegy možná snadno dovede prosadit, mezi přáteli či doma se mu to ale naopak tolik dařit nemusí (či obráceně).

Zaměřili jsme se na tyto odlišnosti a vyvinuli jsme novou metodu Dotazník komunikačního stylu – asertivity (WORK), která mapuje komunikační styl člověka výhradně v jeho pracovním světě.

LIFE vs. WORK – v čem se liší?

  • Pracovní prostředí 

Veškeré položky dotazníku zaměřeného na mapování asertivity v pracovním prostředí jsou formulovány tak, aby odpovídaly možným komunikačním situacím v pracovním prostředí. Dotazník obsahuje stejné základní škály použité u verze LIFE a rovněž rozlišuje míru asertivity ve vztahu k blízkým a cizím lidem. Blízkými lidmi je zde však myšlen primárně úzký pracovní tým či nejbližší kolegové, cizími lidmi jsou zde označováni např. kolegové z jiných týmů, dodavatelé, účastníci školení, lidé na konferencích apod. Současně i výsledné interpretace a doporučení jsou vztaženy výhradně k pracovnímu rozvoji.

  • Škála agrese

Ve verzi WORK věnujeme mnohem více pozornosti kontrolní škále „Agrese“, která upozorňuje na možné riziko volit v komunikačních situacích spíše agresivní postupy. Výstup nyní zobrazí nejprve výsledek celkové škály agrese, a navíc umožňuje odhalit i konkrétní projevy při zvýšené agresi.

Škála agrese – Dotazník komunikačního stylu – asertivity (WORK)
Kontrolní škála Agrese
  • Grafika

U nové metody jsme zase trochu „vymazlili“ grafickou stránku, nově tedy můžete vidět mnohem čistší a přehlednější grafy. Podívejte se na ukázkovou výstupní zprávu naší novinky!

Asertivita ve vztahu k blízkým a cizím lidem a její hlavní oblasti
Ukázka výstupu z Dotazníku komunikačního stylu – asertivity (WORK)
  • Popis silných stránek, doporučení, ale i „co si hlídat“

Kromě doporučení k rozvoji nově přidáváme u verze WORK také kapitolu „co si hlídat“. Silně rozvinutá asertivita totiž ve výsledku může ostatní v lecčem až zastrašit, zahnat do kouta či odradit. Doporučení se pak zobrazí člověku v případě rozvinuté škály nad 95. percentil.

  • Tendence ke stylizaci

Kontrolní škálu „Potřeba uspět“ jsme nově přejmenovali na „Tendence ke stylizaci“. Nový název by tak více měl zdůrazňovat, že vyšší hodnota představuje riziko, kdy se respondent snaží vypadat v lepším světle.

Tendence ke stylizaci – Dotazník komunikačního stylu – asertivity (WORK)
Škála Tendence ke stylizaci

Kterou verzi mám využít?

Možná si říkáte, která verze bude pro Vaše potřeby vhodnější.

Pokud Vás zajímá, jaká je Vaše míra asertivity napříč různými životními situacemi, doporučujeme zvolit verzi LIFE, která je vhodná zejména pro osobní rozvoj nebo při koučování. Pokud však cílíte ryze na pracovní prostředí, větší benefit Vám přinese naše novinka – verze WORK.

Potřebujete více informací? Kontaktujte nás na info@tcconline.cz.

Potřebujete poradit?

Pavla Kaňková

+420 771 297 711

Blog

Jak ve firmě začít využívat online psychodiagnostiku? INFOGRAFIKA

15. 08. 2024

Chcete začít využívat psychodiagnostické metody ve svém týmu nebo firmě? A nevíte jak na to? Inspirujte se tipy, které shrnuje...

Co připravujeme na HRko 2024? Těšíme se na Vás nejen na TCC online DIGI Stage, ale také na Festivalu HR řešení

14. 08. 2024

Léto je v plném proudu a my už ladíme detaily na HRko! Letos se na akci chystáme téměř všichni, včetně zástupců našeho...

Došli jste až sem? Tak už máte jen 2 možnosti: VYZKOUŠET KONTAKTOVAT NÁS

© 2024 Všechna práva vyhrazena. TCC online s.r.o.